ГЕРБ започна държавната политика за увеличение на преподавателските заплати, припомня

...
 ГЕРБ започна държавната политика за увеличение на преподавателските заплати, припомня
Коментари Харесай

Георги Георгиев: ГЕРБ започна държавната политика за увеличение на преподавателските заплати във вуз

 _2024 izbori_v013

 

ГЕРБ стартира държавната политика за нарастване на преподавателските заплати, напомня с обява във Facebook лидерът на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София Георги Георгиев.

 

Исканията на колегията са обективни, акцентира той след среща с преподаватели във висши учебни заведения.

 

Ето и целия текст на обявата му: 

 

От 10 години преподавам в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. За мен това беше и продължава да е сбъдната фантазия.

 

Никой от нас не е станал учител поради заплащането, никой няма и да се откаже поради него. Държавата обаче през финансирането за висшето обучение демонстрира отношението си към него. Образованието е доста повече от следващия бранш на публично ръководство. Науката е слънце, а времената са прекомерно облачни в последно време.


В интервала 2017-2020 година по времето на ГЕРБ стартира държавната политика за нарастване на преподавателските заплати, дружно с въвеждане на критерии за качество на висшето обучение. За страдание през последните 3 години позитивните промени стопираха. Бюджетът беше дейно понижен - не приказваме за номиналното финансиране, а действителното получено от университетите.

 

Започнах като хоноруван учител със възнаграждение от 2,60 лв. на час. Първата ми месечна заплата след състезанието за помощник беше под 500 лева На всички преподаватели обаче ни се постанова да работим и друго, с цел да имаме прилични приходи и стандарт на живот. В нашия факултет това е добре за нас и науката, тъй като правото е на първо място на практика насочено и не може и не трябва да остане чиста доктрина. Аз персонално имах шанс с адвокатската си процедура и не разгадавам на заплатата от университета, само че това не би трябвало да е предписание.


Носенето на повече дини под една мишница не постоянно е отзив за качество и то за всички специалности. Невъзможно е да водиш интензивно занятия, да провеждаш изпити, да пишеш научни изявления, да участваш в научни конференции, да следиш периодиката и да създаваш научни писания отвън наложителните за кариерно развиване " апропо ", до момента в който работиш някъде нещо друго и то на цялостен работен ден.

 

Исканията на колегията ни са обективни. Достойното възнаграждение ще оказва помощ и на идващите след нас да изберат да се занимават с просвета и да работят със студенти, без да лишават фамилиите си. Така и студентите няма да бъдат лишени от най-способните си преподаватели.

 

И в удостоверение на думите ми ще кажа единствено, че всички мои сътрудници и другари от разнообразни факултети, с които приказвах нощес и през днешния ден, си водят занятията в деня на митинга. Така направих и аз. Защото е краят на семестъра и желаеме да си свършим добре работата.

 

Затова страната би трябвало да е виновна към висшето обучение, да поема и извършва съответно своите задължения – тъй като „ народността не пада, там дето знанието живее “.
За постоянна България в сигурна Европа гласувайте за нас от ГЕРБ-СДС с номер 22 в бюлетината.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР